Τετάρτη 1 Ιουλίου 2015

ΧΟΙΡΙΝΟ ΛΕΜΟΝΑΤΟ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ

Ένα νόστιμο και κλασικό πιάτο, χοιρινό λεμονάτο στην κατσαρόλα με πατάτες !!!

Μερίδες : 4-6 μερίδες

Χρόνος Ψησίματος :45'-55'

Υλικά : 1 κιλό χοιρινό κομμένο σε μερίδες, 2/3 της κούπας ελαιόλαδο, 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα, 1-2 λεμόνια (χυμός), 1 κούπα λευκό κρασί , 6-7 πατάτες κομμένες σε μέτριους κύβους, Νερό χλιαρό, 1 φύλλο δάφνης, 1/4 κ.γ. μπαχάρι τριμμένο, Αλάτι, πιπέρι, 1-2 κ.σ. κορν φλάουρ (προαιρετικά).

Εκτέλεση. Βάζουμε το λάδι σε μία κατσαρόλα, όταν κάψει ρίχνουμε το χοιρινό και το αφήνουμε να ροδίσει από όλες τις πλευρές. Στη συνέχεια το βγάζουμε και το αφήνουμε πάνω σε μία πιατέλα με αντικολλητικό χαρτί. Ρίχνουμε μέσα το κρεμμύδι και το τσιγαρίζουμε ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Ξαναρίχνουμε το κρέας μέσα και τα ανακατεύουμε ξύνοντας λίγο τον πάτο της κατσαρόλας για να ξεκολλήσει το κρεμμύδι που τσιγαρίστηκε. Το αφήνουμε λίγο να ζεσταθεί πάλι το κρέας και κατόπιν το σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε να βράσει μέχρι να εξατμιστεί το κρασί και να μείνει μόνο με το λάδι του. Ρίχνουμε χλιαρό νερό (όσο χρειαστεί για να σκεπάζει το κρέας και τις πατάτες). Ρίχνουμε το αλατοπίπερο, το μπαχάρι, τη δάφνη και το χυμό λεμόνι. Το αφήνουμε να βράσει σκεπασμένο σε μέτρια προς χαμηλή θερμοκρασία για 45'-55' ή μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες και να ψηθεί το κρέας. Θα πρέπει να μείνει με λίγη σάλτσα.

Μικρά μυστικά. Μπορούμε να προσθέσουμε και 1-2 σκελίδες σκόρδο. Στη χύτρα βράζει σε 20'-25'. Αν θέλουμε πιο δεμένη τη σάλτσα μας, όταν είναι έτοιμο το φαγητό διαλύουμε 1-2 κ.σ. κορν φλάουρ σε 1 φλ.τσ. κρύο νερό και το ρίχνουμε σε ένα κατσαρολάκι μαζί με τη σάλτσα (όχι το κρέας και τις πατάτες), τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πήξει και να δέσει η σάλτσα μας. Κατόπιν σερβίρουμε το φαγητό και το περιχύνουμε με τη σάλτσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: