Παρασκευή 2 Ιανουαρίου 2015

ΣΠΙΤΙΚΗ ΜΟΥΣΤΑΡΔΑ

ΜΟΥΣΤΑΡΔΑ
Η μουστάρδα φτιάχνεται κυρίως από του σπόρους του μαύρου σιναπιού (brassica nigra) του καφέ ή του λευκού. Οι σπόροι του μαύρου σιναπιού είναι οι πιο δυνατοί σε γεύση.

Συνταγή για μουστάρδα από σπόρους μαύρου σιναπιού.
Για να φτιάξετε τη κίτρινη πάστα που καλείται έτοιμη μουστάρδα, τοποθετήστε σε ένα τηγάνι ή ταψί αλεύρι και ζεστάνετε το, ανακατεύοντάς το κάθε τόσο μέχρι να καφετιάσει ομοιόμορφα.
Ανάμιξε αυτό το καφέ αλεύρι, μισό και μισό με τριμμένους σπόρους σιναπιού και προσθέσετε για να γίνει υγρό, ένα μίγμα μισού ξιδιού και μισού νερού μέχρι να αποκτήσει τη πυκνότητα και την υφή που θέλετε.
Αλλάξτε τις ποσότητες της μουστάρδας και του αλευριού αναλόγως τη γεύση που σας αρέσει και πόσο δυνατή σε γεύση τη θέλετε.
Για να δώσετε κίτρινο χρώμα στη μουστάρδα προσθέστε κουρκούμη (κιτρινόριζα) όσο χρειάζεται.
Για ενίσχυση στη γεύση μπορείτε να προσθέσετε αναλόγως αλάτι, πιπέρι ή μαύρη ζάχαρη (με προσοχή γιατί την κάνει πιο καυτερή).
Διατηρήστε την σπιτική σας μουστάρδα στο ψυγείο για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Κοινό αλεύρι μουστάρδας.
Υλικά για μεγάλη ποσότητα μουστάρδας.
13 κιλά τριμμένο αλεύρι από σπόρους μουστάρδας
13 κιλά σταρένιο αλεύρι
225 γραμμάρια καυτερή πιπεριά σε σκόνη
4.5 κιλά αλάτι
1.3 σπόρους λάχανου
Κουρκουμάς για χρώμα

Αναμίξτε τα καλά όλα μαζί και κοσκινίστε τα σε ένα ψιλό κόσκινο.
Φυσικά τις παραπάνω συνταγές είναι καλό να τις δοκιμάσετε σε μικρές αναλογίες πρώτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: